İçinde bulunduğumuz dönemler özellikle iktisat ve finans bilenler için çok zor. İşin aslı finans dünyası, ekonomistler, çalışanlar, iş dünyası uzun zamandır konuşulurken, herkesin hissettiği birçok sorunun ekonomi yönetiminden kaynaklandığını CHP eski Milletvekili Aykut Erdoğdu böyle bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı oylamasından sonra ki 14 Mayıs seçimlerinde başımız döndü. Önemli iktisatçıların uzun zamandır dile getirdikleri ‘iktidar değişikliği durumunda görünenin ötesinde sıkıntılar yaşanabilir’ sözü bize hatırlatıldı. Erdoğdu, açık kaynaklardan derlediği bilgileri paylaşırken, bu iddianın doğru olma ihtimali düşündürüyor.
Kaynak:https://twitter.com/aykuterdogdu/stat…
Erdoğdu, “Devletin Genel Durumu” başlığı altında paylaştığı uzun mesajında, 15 Temmuz’dan sonra milli güvenlik ve Fetö ile mücadele için devlette değişen ekiplere de değindi. Kendi konumuzla ilgileniyoruz: Ekonomi.
Erdoğdu, “Finans tarafında çok sıkıntı yok” diyen Erdoğdu, vergi altyapısının sağlam olduğunu ancak “vergi ödemeyen imtiyazlı firmalar” olduğunu söyledi.
Erdoğdu, “Hazine’de tablo çok ağır” diyor.
Erdoğdu, “Borçlarda ve olası yükümlülüklerde korkunç bir artış var” diyen Erdoğdu, seçim öncesi uzmanların korktuğu gibi artan harcamaların Hazine’yi boşalttığını, yıllık bütçede öngörülen açığın neredeyse tamamının harcandığını, BOTAŞ’ın birikmiş görev zararının olduğunu sözlerine ekledi. 300 milyar TL’nin üzerinde, EYT’nin yükü 200 milyar TL. , KKM tablosu net olmayacak şekilde detay vermektedir.
Kamu bankalarının detaylarını açıklayamayan Erdoğdu, seçim sonrası kur ve faiz değişimlerinin kaçınılmaz olduğunu ancak bunun “büyük sorunlar” yaratacağını açıklıyor.
Faiz indirimlerini 2021’de başlatmakla eleştirilen Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki Merkez Bankası’nın “en ağır tabloyu” çizdiğini söylüyor.
Bakan Muş’un hep rekor olarak bahsettiği ihracat artışına rağmen dış ticaret açığındaki tarihi yüksek seviyelere dikkat çekiliyor ve yapılan hesaplamalara göre 1 yılda bulunması gereken finansman 200 milyar dolar seviyesinde. .
“Döviz satışları ve altın ithalatı fiilen durdu” derken, rezervlerdeki erime nedeniyle döviz kalmadığını belirtiyor, “Merkez Bankası teknik olarak batık görünüyor” diyor.
Yerli uzmanların yanı sıra dünya çapında birçok önemli iktisatçının uyarıda bulunduğu “borç ödeme krizine girebilir” diyor.
Son olarak tabloyu “Kriz Değil İflas” olarak tanımlarken, “Devletimizin sütunları çürütüldü. Sütunları kesildi” benzetmesi yapıyor.